Historiaa

Lasin Brilliant-hionta on satoja vuosia vanha tekniikka. Iso-Britanniassa siitä tuli erityisen suosittua Viktoriaanisella aikakaudella ja 1800-luvun loppupuolella lähes jokaisessa lasia myyvässä yrityksessä työskenteli vähintään yksi kokopäiväinen lasinhioja. Lasin Brilliant-hiontaan erikoistuneet käsityöläiset työskentelivät yhteistyössä muiden lasin muokkaamiseen erikoistuneiden käsityöläisten, kuten hopeoijien ja fasettihiojien kanssa. Työvälineet olivat alkeellisia, joten heidän taitotasonsa on ollut uskomattoman korkea, jotta he pystyivät tuottamaan upeita esineitä, joita voimme vielä tänä päivänäkin ihailla. Myös Suomessa Brilliant-hiottua lasia oli saatavilla erityisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Brilliant-hiottujen lasiesineiden tyyli on vaihdellut laajasti eri maiden ja aikakausien välillä, mutta itse työtavat ovat pysyneet kutakuinkin muuttumattomina näihin päiviin saakka.

Hiottava lasi

Brilliant-hiontaa voidaan tehdä hyvin monenlaiselle lasille. Me käytämme useimmiten 4mm tai 6mm paksuista matalarautapitoista lasia. Matalarautapitoisesta lasista on poistettu lähestulkoon kaikki epäpuhtaudet ja se on siksi erittäin kirkasta, joka on erityisen tärkeää peilien valmituksessa. Lasi leikataan halutun kokoiseksi ja muotoiseksi lasiveitsellä ja reunat viimeistellään tarvittaessa esimerkiksi fasettihionnalla. Kun lasi on tarkistettu naarmujen ja virheiden varalta, se on valmis varsinaiseen Brilliant-hiontaan.

Kuvio piirretään lasille
Kuvio piirretään lasille

Kun lopullinen hiottava kuvio on hyväksytetty asiakkaalla, se piirretään lasille peilikuvana, koska kaiverrus tapahtuu tyypillisesti lasin takapuolelle. Piirtäminen tehdään yleensä maalitussilla, joka pysyy lasin pinnalla hyvin, vaikka lasia kastellaan hiontaprosessin aikana.

Brilliant-hionta

Brilliant-hionta tapahtuu kivilaikkojen avulla, jotka muotoillaan käsin erilaisten efektien aikaansaamiseksi. Tyypillisesti samassa tuotteessa käytetään kolmea tai neljää erilaista kivilaikkaa, joskus useampiakin.

Jokainen Brilliant-hiottu esine on yksilö. Edes samaa kuviota käytten hiotut esineet eivät koskaan ole täysin identtisiä. Nämä pienet erot antavat jokaiselle esineelle uniikin “sormenjäljen”.

Laikkoja pyöritetään yksinkertaisella hihnavetojärjestelmällä. Aikaisemmin käyttövoimana toimi jalkapedaali, nykyisin sähkömoottori. Hiontaprosessin aikana kiveä kostutetaan jatkuvasti vedellä lasin ja kiven kuumenemisen estämiseksi. Hioja liikuttaa lasia kivilaikkaa vasten, samanaikaisesti kontrolloiden sekä hiontojen muotoa, että syvyyttä. Brilliant-hiontaprosessin oppiminen vaatii vuosien harjoittelua ja kovaa työtä.

Lasia hiotaan kivilaikalla
Lasia hiotaan kivilaikalla
Ensimmäiset Brilliant-hionnat lasilla
Ensimmäiset Brilliant-hionnat lasilla

Varsinaisen Brilliant-hiontavaiheen jälkeen hiotut kuviot ovat himmeitä. Joskus tämä voi olla haluttu efekti, mutta useimmiten ne kiillotetaan. Kiillotus tehdään puulaikalla, joka muotoillaan terävällä taltalla halutun muotoiseksi. Puulaikalle levitetään hohkakivijauheen ja veden sekoitusta, joka poistaa kaikki kivilaikan jättämät jäljet lasilta. Kiillotuksen ensimmäisen vaiheen jälkeen hiottu kuvio on kiiltävä, mutta ei täysin kirkas.

Jotkut lasin hiojat käyttävät huopalaikkoja yhdessä ceriumoksidin kanssa lasin loppuhiontaan. Ceriumoksidia käytetään lasin käsinkiillotuksen lisäksi mm. optiikassa, korujen kiillotuksessa sekä automaattisissa lasinkiillotuskoneissa. Me käytämme huopalaikan sijaan luonnonkorkkia, koska mielestämme se toimii lasin loppukiillotuksessa huopaa paremmin.

Lopuksi lasille merkataan kirkasta valoa vasten kaikki pienetkin epätäydellisyydet, jotka poistetaan viimeisessä kiillotusvaiheessa korkkilaikalla. Tämän jälkeen lasi on valmis kullattavaksi, hopeoitavaksi, huurrettavaksi tai toimitettavaksi asiakkalle sellaisenaan.

Me GlassCarvella käytämme lasin Brilliant-hionnassa samoja perinteisiä menetelmiä, kuin lasinhiojat Viktoriaanisella ajalla. Brilliantti-hiotun lasin uniikkia, lumoavaa estetiikkaa ei ole mahdollista saavuttaa millään modernilla lasinmuokkausteknologialla!

Hiontojen kiillotusta
Hiontojen kiillotusta

Brilliant-hionnan vaiheet kuvina

Luonnos
Luonnos
Kuvio lasilla
Kuvio lasilla
Osittain Brilliant-hiottu lasi
Osittain Brilliant-hiottu lasi
Valmis, kiillotettu ja huurrettu käsin hiottu lasi
Valmis, kiillotettu ja huurrettu lasi

Videoita Brilliant-hionnasta

Lasin Brilliant-hiontaa

Hiontojen kiillotusta

Ufferbacken 12
07880 Liljendal

+358 50 4092989

Y-tunnus:
2991627-4

Copyright © 2019 GlassCarve Tmi