Suomessa oli vielä 1800- ja 1900 lukujen vaihteessa satoja henkilöitä työllistäviä lasihiomoita ja lukuisia pienempiä hiomoita, jotka tuottivat erilaisia hiottuja tasolasituotteita rakentamiseen, huonekaluteollisuudelle sekä vientiin. Vaikka lasia tehtiin usein sarjoissa, on jokainen hiottu lasi silti yksilö. Tyypillisesti hiottua lasia löytyy Suomessa huonekaluista, kelloista sekä rakennusten ovista ja ikkunoista. Valitettavasti erityisesti ovi- ja ikkunalasit ovat suurelta osalta kadonneet, koska uusia ei ole saatu rikkoutuneiden tilalle.

Korjaamme ja entisöimme erilaisia käsin hiottuja lasituotteita. Jokainen käsin hiottu lasi on yksilö, joten pyydä meiltä arvio esineesi kunnostusmahdollisuuksista. Hiotun lasin yksilöllisest luonteesta johtuen ei lasia voida koskaan entisöidä täysin identtiseksi alkuperäisen kanssa. Teemme jokaisen kunnostuksen siten, että se kunnioittaa ja korostaa alkuperäisen esineen estetiikkaa.

Vanhan lipaston hiottu lasi
Vanhan lipaston hiottu lasi

Kunnostus tai kokonaan uuden lasin valmistaminen voidaan tehdä joko vanhan esineen tai piirustusten pohjalta. Piirustusten ei välttämättä tarvitse olla täysin yksityiskohtaiset, koska lasinhiojamestarimme Gary tuntee vanhat lasinhiontamallit erittäin hyvin.

Lipasto jossa hiottu lasi 1937
Lipasto jossa Brilliant-hiotut lasit V. Viljasen huonekalutehtaan kuvastossa vuodelta 1937
Lasihiomo Kaune kuviolaseja
Kuviolaseja lasihiomo ja peilitehdas Kauneen luettelossa vuodelta 1934
Brilliant-hiottua lasia yhdistettynä lyijylasitukseen lasihiomo ja peilitehdas Kauneen luettelossa vuodelta 1934
Brilliant-hiottua lasia yhdistettynä lyijylasitukseen lasihiomo ja peilitehdas Kauneen luettelossa vuodelta 1934

Ufferbacken 12
07880 Liljendal

+358 50 4092989

Y-tunnus:
2991627-4

Copyright © 2019 GlassCarve Tmi